Van de toch wel meest bekende pijnstiller ter wereld is nog steeds niet goed bekend hoe deze precies werkt. Paracetamol heeft in tegenstelling tot ibuprofen en diclofenac geen ontstekingsremmende werking. Deze pijnstillers verminderen rechtstreeks de aanmaak van prostaglandines, een stofje dat betrokken is bij pijn en bij ontstekingsreacties. Paracetamol lijkt hier geen invloed op te hebben. De meest waarschijnlijke theorie is dat paracetamol invloed heeft op serotonerge zenuwbanen in de hersenen. Deze zenuwen zijn onder andere betrokken bij de gewaarwording van pijn.

Onderzoek

Er is in 2015 een onderzoek gedaan door G. Durso en A. Luttrell naar de gevolgen van de invloed van paracetamol. Uit dit onderzoek is een voorheen onbekende bijwerking voortgekomen. De pijnstiller die wij zonder recept kunnen aanschaffen en gebruiken, schijnt niet alleen pijnstillend te werken, maar blijkt ons ook emotioneel te verdoven. 

Tijdens het onderzoek kreeg de helft van een groep proefpersonen een tablet paracetamol. De andere helft van de groep kreeg daarvan in de plaats een placebo tablet. Alle mensen kregen daarna veertig foto’s te zien, afkomstig uit het International Affective Picture System. Deze foto’s zouden een bepaalde positieve of negatieve emotie op moeten roepen. De deelnemers moesten de foto’s beoordelen als positief of negatief en gaven een cijfer aan hun gevoel bij de foto op een schaal van geen emotie (0) tot extreem veel emoties (10).

De deelnemers die paracetamol hadden geslikt beoordeelden de foto’s die positieve emotie oproepen minder positief en de met negatieve emoties geassocieerde foto’s minder negatief dan de mensen die een placebo tablet hadden gekregen. De onderzoekers concludeerden dat het gebruik van paracetamol kan zorgen voor emotionele afvlakking.

Bekijk ons assortiment paracetamol:

Ernst in vergelijk met andere pijnstillers

Paracetamol wordt nog steeds beschouwd als de veiligste pijnstiller. Het middel geeft geen wisselwerking met andere geneesmiddelen, is effectief en geeft in normale doseringen geen ernstige bijwerkingen. Vanwege deze redenen is paracetamol een voorkeur pijnstiller. Op de verpakking en de bijsluiter staat altijd vermeld hoeveel paracetamol per dag genomen mag worden. 

Deze zogenoemde emotionele afvlakking is over het algemeen geen probleem wanneer een pijnstiller slechts tijdelijk wordt gebruikt. Wanneer je pijn ervaart, heeft dit ook een sterke invloed op je emoties. Het zou zelfs ook andersom, goed mogelijk kunnen zijn dat de afvlakking van emoties een gunstige bijdrage heeft op de werking van paracetamol.

Wanneer je langdurig of chronisch paracetamol gebruikt, zou je de emotionele afvlakking zelf als een probleem kunnen ervaren. Dan is het verstandig de bijwerking af te wegen tegen de bijwerkingen die ander soort pijnstillers zouden kunnen geven. Ander soorten pijnstillers kunnen namelijk weer andere bijwerkingen geven. Denk hierbij aan een grotere kans op maagklachten en een vergroting van de kans op hart- en vaatziekten bij pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac.

Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen?

Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.

Bron: Durso G.R.O., Luttrell A. et al., Over-the-Counter Relief From Pains and Pleasures Alike, Psychological Science 10 april 2015