De nummer 1 van meest voorkomende parasieten bij huisdieren in Nederland, is de vlo. Vlooien zijn hele taaie beesten, ze overleven warmte en kou en zorgen voor heel veel jeuk. In Europa is de kattenvlo (ctenocephalides felis) meestal de boosdoener. Deze soort komt het meest voor bij honden en katten. Omdat vlooien niet erg gastheerspecifiek zijn (dat wil zeggen dat ze bloed zuigen van meerdere diersoorten), kunnen ze ook mensen bijten. Ze leggen echter geen eitjes op de huid van de mens.

Levenscyclus vlo

De vlo is een afgeplat, ongevleugeld insect dat afhankelijk is van bloed van warmbloedige dieren. Vlooien hebben grote, sterke poten, waardoor ze ver kunnen springen. In de warme seizoenen gedijen ze het best, omdat hun voortplantingscyclus dan het beste verloopt. De levenscyclus van de vlo bestaat uit vier fases: ei, larve, pop en uiteindelijk de volwassen vlo. Volwassen vlooien leggen eitjes op de huid van de gastheer, waar ze vanaf vallen om zich in de omgeving verder te ontwikkelen. 

De vrouwelijke vlo kan tot wel 5000 eieren leggen in haar vruchtbare periode. Ze moet daarvoor wel bloed kunnen zuigen. Het duurt tussen de 1 en 10 dagen voordat de eitjes uitkomen, dit is afhankelijk van de warmte en luchtvochtigheid van de omgeving. Uit het ei komt een larve, deze is ongeveer 2 mm groot. Larven kruipen diep weg in vloerbedekking, kieren en andere donkere plekjes. Ze voeden zich met de uitwerpselen van volwassen vlooien. De larve verandert na 5 tot 11 dagen in een pop, waarin de jonge vlo zich ontwikkelt. De jonge vlo blijft in de pop totdat het de juiste prikkel krijgt. Dit kan warmte zijn, maar ook een trilling of CO2 (koolstofdioxide, komt bijvoorbeeld vrij bij uitademing). De vlo kan tot 190 dagen in de pop blijven, in afwachting van de juiste omstandigheden.

Bekijk onze vlooienproducten voor honden hieronder:

Vlooienbeten

De beet van de vlo zorgt voor lokale irritatie, waarbij een bultje op de huid wordt gevormd. Hoe meer vlooien het dier heeft, hoe uitgebreider de huidirritaties (dermatitis) worden. Mensen reageren op dezelfde manier op een beet. Bij een vlooienallergie, die regelmatig voorkomt bij hond en kat, treedt een immunologische reactie op, waarbij stoffen in het lichaam vrijkomen die zorgen voor meer jeuk plus een ontstekingsreactie. Bij de hond is dit te zien op de achterkant van de rug en in de liezen. Bij de kat loopt het soms door tot de schouderbladen. Er kan ook haaruitval optreden, waardoor de rug kaal wordt. Honden krijgen soms hotspots; een natte huidontsteking op de plek van een vlooienbeet. Je kunt de vlooien zien lopen over de huid, vaak is dit het makkelijkst te zien in de liezen.

Diagnose stellen

Wanneer je tegen de haren op de rug in strijkt, kun je de vlooien zien lopen en zie je de uitwerpselen. Dit zijn hele kleine zwarte korreltjes. Een hond met een flinke dermatitis heeft vaak veel vlooien op de huid. Een dier met vlooienallergie heeft daarentegen vaak heel weinig vlooien op het lichaam. Een paar vlooien zijn dan al genoeg voor flinke klachten. Om het makkelijker te maken de vlooien en uitwerpselen te vinden kan een vlooienkammetje worden gebruikt. De gemiddelde leeftijd van dieren met vlooienallergie is 3 tot 6 jaar.

Meer leren over huisdieren? Lees ook onze artikelen over diarree bij de kat en diarree bij de hond