Iedereen heeft het wel eens. Een enorme last van pijn bij het slikken. De pijn die voelt alsof er scheermesje achter in je keel liggen. Keelpijn kan erg vervelend zijn. Maar wat kun je doen om deze keelpijn te verzachten? Kun je beginnende keelpijn wel tegengaan? Je leest het hier.

Wat is keelpijn?

Keelpijn is soms heftiger dan de andere keer en verschilt per oorzaak en per persoon. Je kunt vaak moeilijk praten of slikken. De pijn komt van onder of achterin de keel, en wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies in de keel. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus, maar de ontsteking kan ook door een bacterie veroorzaakt zijn. 

Je kunt een ontstoken keel of amandelen hebben. De keel is dan rood en soms zijn er witte vlekjes of dik slijm te zien. De klieren in je hals zijn dikker en kunnen een beetje pijn doen. Je kunt ook koorts krijgen als gevolg van deze ontsteking. 

Andere oorzaken voor een pijnlijke keel kunnen zijn:

  • Roken
  • Veel keelschrapen
  • Veel schreeuwen
  • Droge lucht inademen
  • Een soa
  • Een vergrote schildklier
  • Pfeiffer. Als keelpijn, vergrote halsklieren en moeheid maar niet overgaan, zou er sprake kunnen zijn van de ziekte van Pfeiffer. Neem in dat geval contact op met de huisarts.

Kun je keelpijn voorkomen?

Keelpijn kun je niet geheel voorkomen. Wel kun je de kans op keelpijn door verkeerd gedrag of ongezonde gewoonten verkleinen door:

  1. Gezond en gevarieerd te eten
  2. Niet te roken en te matigen met alcohol
  3. Genoeg te drinken: water helpt om bacteriën weg te spoelen en uitdroging van de keel te voorkomen
  4. Te zorgen voor voldoende ontspanning
  5. Te zorgen voor voldoende nachtrust

Helpt honing tegen keelpijn?

Honing wordt gemaakt door bijen. Zij halen de nectar uit bloemen en verwerken dit verder tot honing. Er zijn verschillende soorten bloemen en dus ook verschillende soorten nectar. Deze soorten worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Van Manuka honing wordt er bijvoorbeeld gezegd dat het een heilzame werking heeft. Van nature is honing zoet, dat komt door de suikers die erin zitten. Maar naast suiker zitten er ook veel vitamines en mineralen in. Volgens velen heeft honing een verzachtende werking op de keel. Het zou zelfs antibacterieel werken en de slijmvliezen in de keel doen slinken. Echter is hier geen wetenschappelijk bewijs van.

Wat te doen bij beginnende keelpijn?

Keelpijn kan heel vervelend zijn. Gelukkig kan het over het algemeen geen kwaad en gaat het meestal binnen tien dagen vanzelf over. Wat kan je doen om de keelpijn te verminderen?

  • Drink regelmatig koud water. Koud water kan de pijn verminderen.
  • Zuigen op een snoepje. Dit kan de pijn ook verminderen, maar werkt niet tegen een keelontsteking. Houd bij kinderen rekening met verstikkingsgevaar. Een verzachtende siroop kan dan uitkomst bieden.
  • Zorg ervoor dat je genoeg uitrust. Vooral wanneer je koorts hebt en je niet lekker voelt.
  • Praat zo min mogelijk. Wanneer je wel praat, probeer dan normaal te praten ga vooral niet fluisteren.
  • Gorgel met zout water. Neem één afgestreken theelepel keukenzout en mix dit met een glas lauw water.
  • Pijnstillers. Tegen de pijn kun je eventueel een pijnstiller nemen, zoals paracetamol.

Welke medicijnen kun je gebruiken tijdens keelpijn?

Bij keelpijn kunnen ook medicijnen helpen. Lichte pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Zwaardere pijnstillers zijn vaak niet nodig. Denk je deze toch nodig te hebben, neem dan contact op met de huisarts. Zij kunnen een recept schrijven voor de zwaardere pijnstillers die je bij de apotheek kunt krijgen. De apotheker kan eventueel adviseren welke pijnstiller het beste bij jouw situatie past.