Slaapwandelen is een slaapstoornis die op elke leeftijd kan voorkomen maar het meest voorkomt bij kinderen tussen de leeftijd van vier en twaalf jaar. Geschat wordt dat twintig procent van de kinderen wel eens slaapwandelt.

meisje is aan het slapen meisje is aan het slapen
Tip: Plaats een traphek bovenaan de trap, sluit de ramen en ruim rondslingerende spullen op om ongelukken tijdens het slaapwandelen te voorkomen.

Oorzaken slaapwandelen

De oorzaak van slaapwandelen is niet goed bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren, waaronder erfelijke aanleg, een rol. Spanning en slaaptekort kunnen het slaapwandelen tijdelijk verergeren; een regelmatig slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Het slaapwandelen bij kinderen verdwijnt meestal in de pubertijd. Slaapwandelen kan ook het gevolg zijn van alcohol- of drugsgebruik.

Wat gebeurt er tijdens het slaapwandelen?

Bij slaapwandelen gaat men rechtop in bed zitten en maakt trappelende bewegingen of men stapt uit bed en gaat echt aan de wandel. Vooral in het eerste deel van de nacht, tijdens de diepe slaap, komt het voor. Tijdens het slaapwandelen heeft men de ogen open, vaak met een afwezige blik erin, terwijl men niet wakker is. Het slaapwandelen duurt meestal niet langer dan tien minuten. De volgende ochtend heeft de slaapwandelaar geen herinnering aan het slaapwandelen.

Zijn er geneesmiddelen tegen slaapwandelen?

In ernstige gevallen wordt door een specialist een medicijn voorgeschreven dat de slaap minder diep maakt. Bepaalde antidepressiva en slaapmiddelen kunnen hiervoor worden gebruikt.

Tips bij slaapwandelen

  • Maak de slaapwandelaar niet wakker, dit heeft geen zin.
  • Leidt de slaapwandelaar met zachte hand weer naar bed .
  • Maak de omgeving veilig om ongelukken te voorkomen. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een traphek bovenaan de trap, het sluiten van ramen en het opruimen van rondslingerende spullen op de vloer.