Wallen laten jouw gezicht er al snel vermoeid uitzien. Iedereen kan weleens last hebben van wallen, bijvoorbeeld na een nacht met weinig slaap. Er ontstaat meer vocht of vet onder de ogen waardoor wallen kunnen ontstaan. Als je echter vaker last hebt van wallen onder ogen, kan het goed zijn om te kijken naar jouw persoonlijke oorzaak. Zo zijn er verschillende oorzaken te benoemen van het ontstaan van wallen. Erfelijkheid kan een oorzaak zijn, maar ook leefstijl speelt een belangrijke rol bij wallen. Met de juiste verzorging zorg je goed voor de huid van buitenaf, maar wist je dat het ook nodig is om te zorgen voor een gezonde huid van binnenuit? In dit blogartikel ontdek je alle mogelijke oorzaken van wallen. Daarnaast geven wij tips hoe je wallen het beste kunt helpen voorkomen. Tenslotte wil je er toch iedere dag stralend uitzien!

Hoe ontstaan wallen?

 

Wallen bestaan uit een vochtophoping of een vetophoping in de huid; dit geeft de zogenaamde ‘zakjes’ onder de ogen. Vaak is er bij vochtophoping sprake van een gevoelige huid onder de ogen waardoor wallen kunnen ontstaan. Vetophoping kan erfelijk zijn, maar het komt ook vaker voor tijdens het ouder worden. De huid wordt slapper waardoor het vet rond de ogen gaat hangen en zich opstapelt. Toch kun je ook zonder wallen onder ogen mooi ouder worden! Leer eerst meer over de mogelijke oorzaken van een vochtophoping of een vetophoping onder de ogen:

  • Weinig slaap of minder goed slapen leidt niet alleen tot lichamelijke vermoeidheid, maar ook zullen wallen meer kans krijgen.
  • Veel stress heeft een sterke invloed op zowel ons fysieke als ons mentale welzijn, maar ook op de conditie van onze huid. De huid is tenslotte een zichtbare uiting van hoe wij ons op dat moment voelen. 
  • Een ongezond eetpatroon heeft effect op onze weerstand, maar ook op de gezondheid van onze huid, met name de gevoelige gezichtshuid. 
  • Een tekort aan voedingsstoffen verhoogt de kans op huidproblemen, maar ook op wallen onder de ogen. Ook onze huid heeft vitamines nodig. 
  • De verkeerde huidverzorging kan nadelig zijn voor de huid onder de ogen. 
  • Oxidatieve stress van de huid ontstaat bijvoorbeeld door luchtvervuiling of schadelijke stoffen in producten die wij vaak gebruiken. 
  • Bij een hormonale disbalans zijn onze hormonen uit balans geraakt door bijvoorbeeld het gebruik van hormoonverstoorders.
  • Roken leidt niet alleen eerder tot een verminderde weerstand en huidveroudering, maar ook geeft het meer kans op het ontstaan van wallen. 
  • Niet goed functionerende organen kunnen lever- of darmproblemen geven met impact op onze gezondheid, maar ook op de conditie van onze huid. 

Last van wallen? Bekijk onze gezichtsverzorging:

Wat kun je doen tegen wallen onder ogen?

Wij geven tips hoe je wallen onder ogen kunt helpen voorkomen. Zo zul je met steeds meer gezonde gewoonten jouw leefstijl verbeteren. En dat komt weer ten goede van de huid onder de ogen. Bovendien kun je huidproblemen, zoals acne of een extreem droge huid, helpen voorkomen. Kortom, zo houd je de huid soepel, sterk en gezond, ook als je ouder wordt!

  • Met een volwaardig voedingspatroon zorg je voor een gezonde huid van binnenuit. Kies bij voorkeur voor biologisch eten zodat je inname van pesticiden kunt vermijden en je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. De huid houd je dus ook van binnenuit gezond.
  • Vitamines voor een gezonde huid zijn dan ook essentieel om wallen te helpen voorkomen of te verminderen. Zo is vitamine D onmisbaar voor gezonde huidcellen en voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Vitamine D krijg je binnen middels zonlicht. Daarnaast zorgt de zon ervoor dat de huid een mooie, gezonde gloed krijgt. Omega-3 vetzuren zijn ook onmisbaar voor het behoud van een sterke en mooie huid. Wist je dat gezonde vetzuren ontstekingsremmend en herstellend werken voor de huid? Bovendien zijn antioxidanten, zoals vitamine C nodig om de huid te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf oftewel vrije radicalen. 
  • Stoppen met roken is niet alleen beter voor de algehele gezondheid, maar het zorgt ook direct voor een gezondere en mooier uitziende huid.
  • Gebruik natuurlijke huidverzorging; met name de huid bij de ogen vergt speciale verzorging. De huid rondom de ogen is tenslotte teer en kwetsbaar. Zo is een serum een geschikt product voor gebruik onder de ogen. Het stimuleert namelijk de celvernieuwing en verbetert de huidstructuur. Kies ook voor een juist reinigingsproduct voor de ogen; lees hier meer over: het verschil tussen reinigingsmelk, lotion en foam.  Natuurlijke huidproducten zijn vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de huid, zoals parfum, parabenen of SLS. Ga je langer de zon in, bescherm de huid dan wel met een natuurlijke zonnebrand die gemaakt is op basis van minerale filters. 
  • Gebruik natuurlijke cosmetica om met de juiste make-up wallen onder ogen (door zowel vochtophoping als vetophoping) te helpen camoufleren. Het is wel van belang om een natuurlijk product te gebruiken zodat de kwetsbare huid onder de ogen kan blijven ademen en deze niet ‘verstopt’ raakt. Bij ernstige gevallen van wallen onder de ogen als gevolg van vetophoping, kan in overleg met de huisarts worden gekozen voor cosmetische chirurgie. 
  • Stress verminderen is een goede gewoonte. Zoek naar manieren om stress in je leven te kunnen helpen verminderen. Minder stress heeft een positief effect op jouw welzijn, maar ook op de huid. 
  • Goed slapen doe je ook voor de huid; probeer slaapproblemen, zoals slapeloosheid op te lossen. Om beter te slapen kun je een magnesium supplement nemen. Lees hier meer over de verschillende soorten magnesium. Kortom, slapen is van belang voor het herstel van ons lichaam, onze geest en onze huid. 
  • Zorg voor ontspanning; ga voor jezelf na wat jou ontspanning geeft.
  • Ontgiften; door de huid van binnenuit te reinigen zorg je ook voor een gezonde huid. Ontgiften doe je met groene groenten, maar ook kun je spirulina of chlorella gebruiken welke een ontgiftende werking hebben. 
  • Voldoende water drinken; door genoeg water te drinken blijf je gehydrateerd en kun je vochtophoping helpen voorkomen. De huid hydrateer je namelijk ook van binnenuit door water te drinken. Daarnaast kun je vaker groenten en fruit eten met een hoog vochtgehalte, zoals watermeloen of komkommer. Matig drinken van koffie en alcohol, want deze drogen het lichaam, maar ook de huid sneller uit. 
  • Vermijd het gebruik van hormoonverstoorders, zoals gifstoffen in huidverzorgingsproducten, cosmetica en schoonmaakproducten. 
  • Zorg voor een gezonde darmflora; een moeilijke stoelgang kan wijzen op problemen met de spijsvertering. Een gezonde darmflora betekent namelijk een gezond lijf, een gezond brein en een gezonde huid.  
  • Gebruik pure aloë vera gel om de huid rondom de ogen te koelen, maar ook te hydrateren en te beschermen. Je zult merken dat de wallen langzaam minder zichtbaar worden en zullen verdwijnen. Je kunt ook een koude washand of koude komkommerschijfjes op de ogen leggen. De kou zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid onder de ogen zullen samentrekken en het vocht makkelijker weg kan. 
  • Glycolzuur en hyaluronzuur zijn twee ingrediënten in huidverzorgingsproducten die het vochtgehalte van de huid kunnen helpen bevorderen en wallen minder zichtbaar kunnen maken. 

Kortom, wallen kunnen ontstaan door erfelijke factoren, maar een gezonde leefstijl zal de kans op wallen zeker helpen verminderen. Hierbij spelen voeding, slaap en stress een belangrijke rol. Daarnaast vergt de kwetsbare huid rondom de ogen speciale verzorging. Voor een mooie huid zonder wallen!