De meeste Nederlandse moeders beginnen na de bevalling met het geven van borstvoeding. Velen van hen stoppen helaas binnen een maand, vaak omdat ze klachten, zoals tepelkloven of stuwing, ervaren. Hieronder worden een aantal van deze klachten beschreven met adviezen wat je zelf ertegen kunt doen.

Pijnlijk

De eerste week na de bevalling doet het borstvoeding geven bij bijna iedere vrouw pijn. Dit is dus normaal maar hoort na een week te verdwijnen. Wanneer de pijn aanhoudt, is de oorzaak vaak het niet goed aanleggen van de baby. Ook tepelkloven, een te kort tongriempje, stuwing, borstontsteking of een schimmelinfectie kunnen oorzaken zijn van pijn bij het voeden. Wanneer je er samen met de kraamverzorgster niet uitkomt, kun je je via de huisarts of consultatiebureau laten verwijzen naar een lactatiekundige.

Stuwing

In principe maak je net zo veel melk aan als de baby vraagt. Tijdelijk kan het zijn dat je meer melk aanmaakt, dan je baby drinkt. Deze overproductie van moedermelk uit zich in stuwing. Hierdoor zwellen de borsten op en zijn ze pijnlijk. Na verloop van tijd zal er weer een balans ontstaan tussen de vraag van de baby en de melk die je aanmaakt. Je kunt de pijn van stuwing verhelpen door koude doeken tegen de borsten aan te leggen, een strakke BH te dragen, je baby te laten drinken of melk te kolven.

Te weinig melk

Wanneer de hoeveelheid moedermelk die aangemaakt wordt niet voldoende is, wordt je kindje huilerig en zal het onvoldoende groeien. Het geven van borstvoeding is een proces van vraag en aanbod; door je kindje vaker te voeden of door extra te kolven, zal er meer melk worden aangemaakt.

Tepelkloof

Een tepelkloof is een pijnlijk scheurtje in de tepel. Tepelkloven kunnen ontstaan wanneer de baby niet goed wordt aangelegd. Goede hulp bij het aanleggen kan problemen voorkomen. Neem wanneer nodig contact op met een lactatiekundige (via het consultatiebureau of de huisarts). Het kan helpen bij tepelkloven om een beetje moedermelk op de tepels te laten drogen. Het smeren met crèmes of zalven geeft geen betere resultaten. Verder is een goede hygiëne van belang. Eventueel kun je tegen de pijn paracetamol gebruiken.

Medela tepelbeschermers beschermen pijnlijke tepels of tepels met kloven en helpen het herstel van de huid, doordat ze voorkomen dat kleding tegen je tepels schuurt. De tepelbeschermers maken deel uit van Medela's assortiment borstverzorgingsproducten, bedoeld om verlichting te brengen voor nieuwe moeders.

Ze zijn specifiek ontworpen om te helpen bij pijnlijke tepels en geven bescherming zodat de tepel kan genezen. De tepelbeschermers van Medela hebben een zachte, flexibele achterzijde voor uitstekende steun. De ventilatie gaten in het bovenste gedeelte van de schaal laten de lucht toe vrij te circuleren, waardoor het ontstaan van vochtigheid voorkomen wordt en het genezingsproces bevorderd wordt. Ze passen zich aan de vorm van je borst aan. De tepelbeschermers hebben een dunne pasvorm, waardoor ze niet opvallen onder kleding. De Medela tepelbeschermers zijn een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

Schimmelinfectie

Tijdens de geboorte kan de baby in het geboortekanaal besmet raken met de schimmel Candida albicans. Dit kan een infectie van de mond (spruw) tot gevolg hebben. Hierbij zit een wittige aanslag in de mond van de baby. Dit is niet erg en gaat meestal vanzelf over. Behandeling is alleen nodig als je baby er last van heeft. Dit uit zich in vaker loslaten tijdens het drinken. Bij het geven van borstvoeding kunnen moeder en kind elkaar besmetten. Belangrijk is een goede hygiëne: was je handen voor en na de voeding, maak de tepels schoon met water met daarin een scheut azijn en laat ze aan de lucht drogen, gebruik zo weinig mogelijk zeep, kook fopspenen dagelijks uit, verschoon elke dag je beha. Bij pijn kun je paracetamol gebruiken. Voor de behandeling van de schimmel zelf zul je contact moeten opnemen met de huisarts .