Er bestaan goede én slechte vetten. Een voorbeeld van een gezond vet is visolie. Visolie bevat omega 3-vetzuren. Deze vetzuren hebben een beschermend effect op ons hart en onze vaten. Ook tijdens de zwangerschap is visolie belangrijk. In dit artikel lees je waar visolie eigenlijk goed voor is en hoe jij ervoor zorgt dat je er genoeg van binnenkrijgt. 

Waar is visolie goed voor?

De belangrijkste bestanddelen van visolie zijn de omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Van deze visvetzuren wordt gezegd dat ze een gunstige invloed hebben op het hart. Ook zouden ze een goed effect hebben op de hersenen en op het gezichtsvermogen. Tijdens de zwangerschap heeft visolie ook een gunstig effect. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van jouw kindje. 

Hoe krijg je genoeg visolie binnen?

EPA en DHA worden meestal gewonnen uit vette vis, zoals ansjovis, sardines, kabeljauw, makreel en haring - vandaar dat ze ook wel visvetzuren worden genoemd. Om genoeg visolie binnen te krijgen is het advies om eens per week vette vis te eten. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Makreel
  • Atlantische zalm
  • Sardientjes
  • Haring
  • Forel

Lukt het niet om eens per week vette vis te eten? Dan kan je kiezen voor visoliecapsules. Deze bevatten ook de visvetzuren EPA en DHA. 

Visolie zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is het extra belangrijk om genoeg DHA binnen te krijgen. Het advies voor zwangere vrouwen is dan ook om twee keer per week vis te eten: één keer vette vis en één keer een andere vissoort. Houd je niet van vis, of wil je het om andere redenen liever niet eten? Dan zijn visoliecapsules een goed alternatief. Zo zorg je er toch voor dat je voldoende DHA binnenkrijgt. En vermijd jij dierlijke producten helemaal? Er bestaat ook een vegan alternatief voor visolie. Hiervoor wordt de DHA niet uit vis, maar uit algen gewonnen. 


Wil jij meer weten over de vitamines en supplementen die je nodig hebt tijdens de zwangerschap? Lees dan hier verder.

Visolie bijwerkingen

Zoals bij veel medicijnen en supplementen, kan ook visolie in sommige gevallen voor bijwerkingen zorgen. Dat gebeurt bij ongeveer 1-10% van de gebruikers. Eén van de mogelijke bijwerkingen is dat je last krijgt van zure oprispingen. De geur of smaak van vis kan daarbij weer naar boven komen. Ook zorgt visolie soms voor maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree. Heb jij last van één van deze bijwerkingen? Neem de visolie dan in bij wat eten. Zo verminder je de bijwerkingen.