Een verloskundige is een professionele gezondheidszorgverlener die zich gespecialiseerd heeft in het verloskundig vakgebied. Ze helpen zwangere vrouwen bij alle aspecten van hun zwangerschap en bij de bevalling. Verloskundigen zijn gediplomeerd in obstetrie en verloskunde en staan verantwoordelijk voor screening, prenatale zorg, anticonceptie advies, bevallingsbegeleiding, postnatale zorg en ouderbegeleiding.

Verloskundigen monitoren de gezondheid en het welzijn van de moeder en het ongeboren kind door middel van periodieke medische tests en sonogrammen. Ze leveren ook medische zorg aan de moeder tijdens de zwangerschap, tijdens en na de geboorte, zoals vaccinaties, behandeling van zwangerschapscomplicaties en controle op zwangerschapsgewicht. Ze kunnen ook informatie verstrekken over voeding, borstvoeding en de mentale gezondheid. Verloskundigen werken vaak samen met andere zorgverleners, zoals artsen of lactatie consulenten. We vertellen er meer over in dit artikel. 

De verloskundige vóór de bevalling

Het is de taak van de verloskundige om er alles aan te doen om je goed voor te bereiden op de bevalling en om deze zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ben je ergens bang voor of heb je wensen voor tijdens de bevalling? Deel dit dan vooral met de verloskundige. Goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hoe de bevalling precies zal verlopen, is niet te voorspellen. Als je het gevoel hebt dat alles zoveel mogelijk onder controle is, kun je vol vertrouwen aan de bevalling beginnen. De verloskundige kan je vertellen welke pijnbehandelingen er zijn, waar je daarvoor moet zijn en wat de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen zijn. Daarnaast houdt de verloskundige goed in de gaten hoe het met jou en je kind gaat. Je bent dus in goede handen.

Zwanger? Bekijk onze artikelen voor moeders:

De verloskundige tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zal de verloskundige je zo goed mogelijk begeleiden en ondersteunen, rekening houdend met wat je prettig vindt. Doordat de verloskundige al veel bevallingen heeft meegemaakt, weet hij of zij precies wat je kunt doen om de pijn te verzachten en de baby makkelijk geboren te laten worden. De verloskundige checkt geregeld hoe het met je gaat en coacht je bij het opvangen van de weeën. Daarnaast wordt het verloop van de bevalling in de gaten gehouden. Als de bevalling thuis is begonnen en je deze in het ziekenhuis gaat voortzetten of als er een medicamenteuze pijnbehandeling nodig is, gaat de verloskundige meestal mee naar het ziekenhuis. Hier draagt hij of zij vervolgens de zorg over aan de gynaecoloog of de verloskundige in het ziekenhuis. Lees ook ons artikel met meer informatie over de zwangerschap.

De verloskundige na de bevalling

Tijdens de kraamtijd, dit zijn de eerste acht dagen na de geboorte van de baby, controleert de verloskundige regelmatig de gezondheid van moeder en kind. Bij jou houdt ze bijvoorbeeld in de gaten of de baarmoeder zich goed herstelt en of eventuele hechtingen voorspoedig genezen. Daarnaast controleert ze de groei en het voedingspatroon van de baby. Natuurlijk is er ook aandacht voor de aanpassing van de kersverse ouders aan de nieuwe gezinssituatie.