Denk je erover na om een papegaai als huisdier te nemen? Dan is het natuurlijk eerst handig om je goed te verdiepen over de verzorging van papegaaien. Hier lees je alles wat je moet weten bij het houden van papegaaien en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Soorten papegaaien

Net zoals je van elk dier verschillende soorten hebt, heb je ook verschillende soorten papegaaien. De meest voorkomende soorten zijn de welbekende blauwgele Ara, de grijze roodstaartpapegaai en de Amazonepapegaai.

Parkieten en papegaaien

Parkieten en papegaaien worden ook wel kromsnavels genoemd. Het zijn interessante en kleurrijke vogels om als huisdier te hebben. Maar ze vereisen een uitgebreide verzorging en het zijn niet de gemakkelijkste huisdieren om op te voeden. Wanneer jouw papegaai of parkiet gedragsproblemen ontwikkelt, heeft dit eigenlijk altijd te maken met gebrek aan verzorging. Een goede verzorging van je parkiet of papegaai is dus cruciaal, want anders zit je straks met een vervelende en bijtende vogel. Dat wil je natuurlijk niet! Lees snel verder over de optimale verzorging van je parkiet of papegaai.

Bekijk onze dierenproducten categorie:

Wat eten papegaaien?

Papegaaien hebben het liefst een gevarieerd dieet bestaande uit pellets, vruchten, groenten, zaden en noten. Ze houden heel erg van zaden en fruit, maar je kunt ze ook blij maken met nectar en stuifmeel. Fruit kun je dagelijks geven. Zaden en noten kun je als beloning of snack geven aan je papegaai. Je kunt zo nu en dan wat walnoten of broccoli geven, want deze voedingsmiddelen zitten boordevol calcium. 

Handig om te onthouden:

  • Papegaaien eten 2x per dag: ‘s ochtends en ‘s avonds (voordat ze gaan slapen).
  • Verschoon dagelijks het voerbakje en drinkwater.
  • Geef je papegaai om de week wat maagkiezel.

Papegaaienvoer

Bij de plaatselijke dierenwinkel of online kun je eenvoudig papegaaienvoer bestellen. Papegaaienvoer bevat alle vitaminen en mineralen die je papegaai nodig heeft. Papegaaienvoer is gevarieerd samengesteld en is voorzien van verschillende soorten zaden en graden zodat je papegaai van zijn natuurlijke voedingsbehoefte voorzien kan worden. Een gezonde en gevarieerd voedingspatroon is noodzakelijk voor een gezonde, gelukkige en levendige papegaai.

Papegaaien volière of papegaaienkooi

Als je een papegaai aanschaft, moet je natuurlijk denken aan een papegaaienkooi. Je kunt je papegaai natuurlijk niet voortdurend los laten vliegen in je huis. Papegaaien kunnen binnen en buiten leven. Maar wanneer je ervoor kiest om je papegaai buiten te laten leven, moet er gezorgd worden voor een verwarmd binnenverblijf. Papegaaien kunnen erg luidruchtig worden, dus denk hieraan als je in een een dichtbevolkt gebied woont! Een papegaaienkooi kun je ook eenvoudig in je woonkamer plaatsen. Een ruime kooi is aangeraden, zodat je papegaai voldoende bewegingsruimte en afleiding heeft. Wist je trouwens dat papegaaien graag in een groep leven en een vaste partner willen hebben? Je kunt dus meerdere papegaaien samen in een kooi zetten. Bespreek dit wel met de fokker. Niet alle papegaaien kunnen ineens samengezet worden, vaak moeten ze eerst aan elkaar wennen! Als je je papegaai in een volière of kooi zet, denk er dan om dat je papegaaien voldoende te doen hebben. Dus zorg voor:

  • Voldoende zitstokken
  • Speeltjes
  • Eet- en drinkbakjes

Je kunt je papegaai los laten in de kamer, denk er dan wel aan dat de deuren en ramen gesloten zijn, zodat je papegaai niet kan ontsnappen. Je papegaai vindt het heerlijk om wat rond te kunnen vliegen. Ook kun je ervoor kiezen om een klimboom in de woonkamer te zetten, zo kan je vogel zich prima vermaken. Je papegaai heeft een scherpe snavel, waarmee hij de zaden open kan breken. Ook kan je papegaai zijn snavel gebruiken om in meubels en accessoires te bijten, let hier dus wel op wanneer je je papegaai loslaat in huis.

Papegaaien verzorging

Het houden van een papegaai is niet voor iedereen weggelegd. Net zoals het houden van andere dieren hebben papegaaien, aandacht, liefde en een goede verzorging nodig. Wanneer een papegaai zijn eigen veren eruit zal plukken, zegt dit meer iets over de eigenaar dan over de papegaai. De papegaai is dan niet goed genoeg verzorgd. Het is vanaf het begin van de aanschaf zeer goed om op de hoogte te zijn van alle informatie over de juiste verzorging van papegaaien. Zo kun je een weloverwogen keuze maken over het wel of niet aanschaffen van de papegaai.

Wij zetten de belangrijkste punten voor een goede papegaaien verzorging voor je op een rij:

  • Het is belangrijk om voldoende speeltjes voor je papegaai te hebben, want als een papegaai zich verveelt, gaat het verenplukken. Dit is zeer lastig te verhelpen en gaat in de meeste gevallen niet over.
  • Vers drinkwater en gevarieerd dieet. Verwen je papegaai niet te veel, wanneer je je papegaai enkel de ‘lekkere’ zaden eet en de ‘minder lekkere’ laat liggen, laat hem dan de minder lekkere ook opeten! Wanneer je papegaai enkel de lekkere zaden opeet, heeft je papegaai geen gevarieerd dieet meer en dit kan schadelijk zijn voor je papegaai.
  • Gezonde snacks. Je kunt je papegaai aanvullend gezond voedsel geven. Dit zijn bijvoorbeeld: appels, peren, kersen, bramen, eikels, komkommer, kool. En geef om de week wat maagkiezel aan je papegaai.
  • Geef geen grondnoten. Grondnoten zijn bijvoorbeeld pinda’s, deze kunnen namelijk schadelijke schimmels bevatten.
  • Was groente en fruit altijd grondig af, want deze kunnen bespoten zijn.
  • Leer je papegaai grenzen. Wanneer je je papegaai teveel verwend, zal je papegaai om die aandacht blijven vragen. Stel, je laat je papegaai van je drinken drinken, dan zal je papegaai waarschijnlijk vaker blijven vragen om drinken. In het begin is dit misschien schattig, maar na verloop van tijd kan dit zeer vervelend worden! Het is belangrijk om je papegaai grenzen te leren, want iets afleren gaat bijna niet lukken.

Dierenarts papegaaien

Misschien verwacht je het niet meteen, maar ook papegaaien kunnen allerlei ziekten oplopen. Het is daarom belangrijk om je papegaai goed in de gaten te houden en om je goed in te lezen over alle informatie die beschikbaar is over jouw papegaaisoort. Wanneer je papegaai ziek is merk je dat vrij snel. Een zieke papegaai kun je herkennen aan:

  • Je papegaai is minder alert en minder levendig
  • Andere ontlasting
  • Bol zittende papegaai
  • Uitvloeiingen (neus en oog)
  • Zwaar ademen
  • Verenplukken
  • Een papegaai kan je niet naar een ‘normale’ dierenarts brengen. Er zijn speciale vogel dierenartsen die gespecialiseerd zijn in vogels. 

Hoe oud worden papegaaien?

Papegaaien die je als huisdier houdt worden gemiddeld rond de 20 jaar oud, een papegaai heeft natuurlijk gedurende zijn hele leven liefde en verzorging nodig. Denk er dus goed over na voordat je er eentje aanschaft!