Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven en je werkzaamheden weer oppakt, kan kolven een uitstekende manier zijn om de voordelen van borstvoeding voort te zetten, zelfs als je fysiek gescheiden bent van je baby. Het recht om op je werk te kolven of borstvoeding te geven is een belangrijke ondersteuning voor werkende moeders die hun lactatieperiode willen verlengen en een goede start willen geven aan de gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Lees er meer over in dit artikel.

De voordelen van kolven

Kolven biedt verschillende voordelen voor zowel de moeder als de baby. Allereerst zorgt regelmatig kolven ervoor dat de melkproductie op peil blijft. Door op gezette tijden melk af te kolven, stimuleer je de borsten om melk te blijven produceren, zelfs als je baby niet fysiek aanwezig is om te voeden. Dit helpt om een voldoende aanbod van moedermelk te behouden en ervoor te zorgen dat je baby de voedingsstoffen krijgt die hij of zij nodig heeft.

Daarnaast biedt kolven flexibiliteit en gemak. Je kunt je kolfsessies aanpassen aan je werkschema en de behoeften van je baby. Het kan handig zijn om een rustige en comfortabele ruimte op je werkplek te hebben waar je kunt kolven. Het is ook belangrijk om voldoende tijd in te plannen om te kolven, zodat je ontspannen kunt zitten en voldoende melk kunt afkolven. Het gebruik van een kolfapparaat dat past bij je behoeften en comfortabel is, kan het kolven verder vergemakkelijken.

Kolven op het werk kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste planning, ondersteuning en hulpmiddelen kan het een positieve en lonende ervaring zijn. Het stelt werkende moeders in staat om de voordelen van borstvoeding voort te zetten en tegelijkertijd hun professionele verplichtingen na te komen.

Wettelijk bepaald: kolven op het werk mag!

Het recht om op je werk te kolven of borstvoeding te geven is wettelijk beschermd in veel landen. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn om faciliteiten en tijd te bieden voor moeders om te kolven. Dit kan bijvoorbeeld een aparte kolfruimte zijn met privacy, een koelkast voor het bewaren van moedermelk en voldoende pauzes om te kolven. Het is belangrijk om je rechten te kennen en met je werkgever te bespreken hoe zij jou kunnen ondersteunen bij het kolven op het werk.

Het is ook goed om te weten dat het recht om te kolven of borstvoeding te geven meestal geldt tot je kindje negen maanden oud is. Dit is omdat borstvoeding gedurende deze periode nog steeds van cruciaal belang is voor de gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Na negen maanden kun je nog steeds doorgaan met kolven als je dat wilt, maar het recht op ondersteuning kan variëren, afhankelijk van de wetgeving en het beleid van je land en werkgever.

De wettelijke eisen voor een ruimte om te kolven:

  • het moet een rustige en afsluitbare ruimte zijn;
  • er moet een comfortabele stoel of bank staan;
  • het klimaat moet behaaglijk zijn; niet te warm of te koud en tochtvrij;
  • er moet een koelkast zijn om de afgekolfde melk in te zetten;
  • bij voorkeur is er ook (warm en koud) water voorhanden.

Tips voor kolven op het werk:

  • Breng je leidinggevende zo vroeg mogelijk op de hoogte dat je wilt gaan kolven op het werk. Het liefst al tijdens de zwangerschap, zodat hij voldoende tijd heeft om de nodige voorzieningen te regelen.
  • Begin thuis met oefenen met het kolven en laat je baby op tijd wennen aan de fles.
  • Leg thuis een kleine voorraad moedermelk aan in de vriezer, zodat er altijd voldoende voeding voorhanden is. Als je net begonnen bent met werken, kan door de spanning van het werken en kolven de melkproductie wat lager zijn.
  • Vertel het collega’s en je leidinggevende wanneer je gaat kolven, zodat ze je niet zullen storen.
  • Onderaan dit artikel geven we een aantal producten die kunnen helpen bij het kolven tijdens werktijd.