Heb jij weleens last van spierkramp? Hoewel spierkramp meestal onschuldig is, kan het wel vervelend zijn. Daarnaast is het meestal een signaal van je lichaam dat er ergens een disbalans is; met name als je vaker last hebt van spierkramp. Zo kun je bijvoorbeeld te maken hebben met een tekort aan vitaminen en mineralen, maar ook kan spierkramp ontstaan door te weinig beweging. En wist je dat je ook spierkramp kunt krijgen als gevolg van uitdroging?

 

Spierkramp ontstaat vaak ’s nachts

Een aanval van spierkramp duurt meestal maar even, ongeveer tien minuten. Toch kan spierkramp soms erg pijnlijk zijn. In sommige gevallen kun je je ook even niet (goed) bewegen. We spreken van spierkramp wanneer alle vezels in een spier zich onwillekeurig en tegelijkertijd samentrekken. Spierkramp kan bij verschillende lichaamsdelen voorkomen, maar voornamelijk in de kuiten, voeten, benen en tenen. Ontdek 10x oorzaken van spierkramp, maar ook lees je in deze blog onze tips hoe je spierkramp kunt helpen voorkomen. 

Wat zijn de oorzaken van spierkramp?

Hoe ontstaat spierkramp precies? Als je vaker last hebt van spierkramp is het van belang om te achterhalen wat bij jou de oorzaak zou kunnen zijn. Er zijn namelijk verschillende oorzaken te benoemen van spierkramp. Welke van onderstaande oorzaken zijn herkenbaar voor jou?

Intensief sporten of bewegen

Ben je een intensieve sporter of verricht je dagelijks veel fysiek werk? Dan heb je meer kans op spierkramp, omdat de spieren zwaar belast worden. Sporters worden dan ook altijd aangeraden om tijd te nemen voor een warming-up en cooling-down om de kans op spierkramp te verminderen. Zorg ook voor voldoende rust nadat je getraind of gesport hebt. 

Slechte doorbloeding

Een slechte doorbloeding kan ook de oorzaak zijn van spierkramp. Zo ontstaat een slechte doorbloeding, bijvoorbeeld door te weinig beweging. Misschien breng jij de dag grotendeels zittend door? De kans is dan groter dat de doorbloeding minder goed is. Ontdek hier meer over: hoe kun je dagelijks meer bewegen? Zo is dagelijks wandelen al een goede en makkelijke vorm van beweging. 

Uitdroging

Spierkramp kan ontstaan door uitdroging. Uitdroging is dan het gevolg van overmatig zweten. Tijdens het zweten verlies je veel vocht en natrium, wat kan leiden tot het onwillekeurig samentrekken van de spieren. Hoe raak je uitgedroogd? En hoe breng je de vochtbalans weer op orde? Als we te weinig water drinken, raakt ons lichaam uitgedroogd of gedehydrateerd. Dit heeft gevolgen voor verschillende lichaamsfuncties, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. We verliezen dagelijks vocht door urine, ontlasting en (overmatig) zweten. Uitdroging van het lichaam kan ontstaan door:

  • Intensief sporten of bewegen omdat we dan meer zweten en ons lichaam meer vocht zal verliezen. 
  • Hitte kan ook zorgen voor vochttekort. Daarnaast kun je uitgedroogd raken door huidverbranding of huidinfecties. 
  • Diarree, overgeven, misselijkheid en koorts kunnen de vochtbalans in ons lichaam ook verstoren. 
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel door diabetes kan ook leiden tot uitdroging. 

Hoe weet je dat je meer water zou moeten drinken? Je hebt dorst, last van vermoeidheid of je hebt hoofdpijn. Daarnaast herken je uitdroging doordat de urine niet helder is, maar een gele kleur heeft. Bovendien kan een lage bloeddruk, hartkloppingen en prikkelbaarheid wijzen op uitdroging. Tenslotte merk je een verstoorde vochtbalans ook aan een verminderde elasticiteit van de huid. Kortom, voldoende vocht is voor iedereen belangrijk, maar vooral bij intensieve beweging en extreme warmte. 

Weinig ontspanning

Zorg je voor te weinig ontspanning? Of ervaar je veel stress in je leven? Dan krijgt het ontstaan van spierkramp doorgaans meer kans. Leer te ontdekken welke vormen van ontspanning het beste bij jou passen.

Tekort aan magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor een goed functioneren van onze spieren. Lees hier meer over: de werking van magnesium. Een magnesium tekort geeft dan ook klachten aan de spieren, zoals spierpijn of spierkramp. Heb jij vaak last van spierkramp en vermoed je een tekort aan magnesium? Dan kan een magnesium supplement ondersteuning geven, met name magnesium citraat als een van de belangrijkste soorten magnesium voor gezonde spieren, met name voor sporters. Ontdek ook meer over: magnesium waar zit het in. Naast een tekort aan magnesium kan ook een calciumtekort kans geven op spierkramp.

De beste magnesium supplementen:

Smaakversterkers en zoetstoffen

Wist je dat de consumptie van smaakversterkers en zoetstoffen, zoals aspartaam ons lichaam kunnen beroven van belangrijke vitaminen en mineralen, zoals magnesium?

 

Tekort aan vitamine D

Vitamine D is niet alleen noodzakelijk voor onze weerstand, maar ook voor het behoud van gezonde en sterke spieren en botten. Een vitamine D tekort kan dan ook leiden tot spierkramp. Lees hier meer over: symptomen van een vitamine D tekort. Met name ouderen, mensen die weinig buiten komen of mensen met een getinte huid komen hebben meer kans op een tekort aan vitamine D. 

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op een tekort aan magnesium waardoor sneller spierkramp kan ontstaan. Magnesium behoort dan ook tot de belangrijke zwangerschapsvitamines. Daarnaast kan het lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht vasthouden en is er soms ook sprake van een verminderde doorbloeding. Dit geeft weer meer kans op spierkramp tijdens de zwangerschap. 

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen kans geven op een spierkramp als bijwerking. Overleg jouw klachten met een arts.

 

Bepaalde aandoeningen

Sommige aandoeningen kunnen gepaard gaan met spierkramp. Vraag jouw arts om het juiste advies. 

 

Wat te doen bij spierkramp?

Als je de vermoedelijke oorzaak van jouw spierkramp hebt vastgesteld, is een juiste behandeling de volgende stap. Heb je vaak last van spierkramp dan is het goed om te weten wat je eraan kunt doen. Wij geven 10x tips waarmee spierkramp steeds minder kans krijgt:

  • Blijf voldoende water drinken zodat je uitdroging helpt voorkomen. Een goede vochtbalans zorgt voor een gezond lichaam, een helder hoofd en minder kans op spierkramp. 
  • Genoeg bewegen is nodig om de spieren soepel en gezond te houden. Beweeg dagelijks minimaal een halfuur en sta regelmatig even op als je veel zittend werk doet. 
  • Tijd voor ontspanning is essentieel voor ons om te kunnen opladen. Dit geldt ook voor de spieren die rust nodig hebben. 
  • Zorg voor meer magnesium in je voeding of neem een magnesium supplement bij een vastgesteld magnesium tekort. Zo bevordert magnesium citraat bevordert de aanmaak van eiwit in ons lichaam en het versterkt de werking van de spieren. 
  • Volwaardige voeding voorziet jouw spieren van voldoende voedingsstoffen. 
  • De spier strekken kan helpen om acute spierkramp snel te verminderen. 
  • Doe stretchoefeningen in de ochtend na het opstaan, maar ook ’s avonds.
  • Tips voor het slapengaan zijn bevorderlijk voor de geest en voor de spieren.
  • Zorg voor voldoende vitamine D door dagelijks te genieten van zonlicht
  • Massage voor de spieren kan helpen om spierkramp te voorkomen.