Volwassenen vinden het vaak leuk om een andere keuken te proberen op vakantie. Voor kinderen geldt dat niet altijd. Bovendien moet je in het buitenland soms extra goed letten op de voedselveiligheid.

kind drinkt een smoothie kind drinkt een smoothie

Eten in het buitenland

Onder het mom van ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ kan eten met kinderen in het buitenland soms knap lastig zijn. Wees niet te streng en ga naar iets op zoek wat ze wel lekker vinden. Houd daarbij in de gaten dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg er dus net als thuis voor dat er voldoende groente, fruit, vlees of vis en brood wordt gegeten.

 

Voedselveiligheid

In andere landen moet je soms extra goed letten op voedselveiligheid. Vooral in warme landen is de kans op voedselinfectie wat groter. Er zijn acties die je kunt ondernemen om zo veilig mogelijk te eten en drinken op reis.

Tips

  • Koop geen zachte kaas met rauwe melk (au lait cru), maar voorverpakte kaas met gepasteuriseerde melk (au lait pasteurisé).
  • Houd vlees dat je in de winkel koopt goed koel en maak het door en door gaar. Let erop dat het vlees in restaurants ook goed gaar en heet geserveerd wordt.
  • Kraanwater is vaak niet geschikt om te drinken. Ook niet voor het wassen van groente en fruit. Kies mineraalwater uit flessen en controleer of de dop nog verzegeld is. Of kook het kraanwater vijf minuten en laat het afkoelen voor gebruik. Het is dan nog maximaal één dag drinkbaar.
  • IJsblokjes zijn vaak gemaakt van kraanwater. Je kind is er waarschijnlijk dol op, maar bestel toch liever een drankje zonder ijsblokjes.
  • Koop geen gesneden fruit of groente/salades. Was groente en fruit voor gebruik met drinkwater (dus geen kraanwater). Schil het fruit en kook de groente. Koop alleen fruitsap als je ziet dat het vers geperst wordt.
Tip: Kijk naar wat de ‘locals’ doen en let daarbij vooral op families met kinderen.

Schoon en fris

In warme landen kun je vaak eten kopen bij stalletjes op straat. Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Met andere woorden, zien de stand en de kok er schoon en fris uit? Eten en drinken dat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, onverpakt ijs (schepijs/softijs), rauwkost en salades mogen niet te lang in de zon staan. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.

De juiste bereiding

Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat een kind er ziek van wordt. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is. In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen.

In ons assortiment vind je de beste producten en adviezen voor de gezondheid van jouw gezin.