Net zoals bij mensen, zijn er ook bij konijnen een groot aantal konijnenziektes die kunnen voorkomen. Een konijn kan niet zoals een mens gemakkelijk aangeven wanneer het zich niet goed voelt. Daarom is het belangrijk om konijnenziektes te herkennen. Hier worden de veelvoorkomende konijnenziektes toegelicht, zodat jij een inschatting kan maken of je konijn ziek is en zodat je er zo snel mogelijk wat aan kunt doen!

Konijnen ziektes herkennen

Konijnen laten niet gemakkelijk zien wanneer ze zich niet goed voelen. Sommige symptomen zijn niet zo snel herkenbaar, daarom is het belangrijk om je konijn te wegen. Een afname in gewicht kan erop duiden dat je konijn zich niet goed voelt en er iets mis is. Maar hoe weet je verder of je konijn ziek is en/of pijn heeft?

Hoe weet je of je konijn ziek is?

Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je konijn ziek is. De volgende symptomen van een ziek konijn komen geregeld voor. Wanneer een konijn pijn ervaart zal je konijn:

  • Minder/niet eten of drinken.
  • Minder ontlasting hebben, je konijn zal minder poepen en plassen. Je vindt dus minder keutels terug in de kooi.
  • Lang op één plek stil zitten.
  • Minder bewegen.

Consult konijn dierenarts

Herken je één of meerdere bovengenoemde symptomen bij je konijn? Neem dan contact op met je dierenarts. Wanneer je konijn niet meer goed eet en drinkt, kan je konijn snel verzwakken. Bekijk al onze dierenproducten hieronder:

Konijnenziektes

De meest voorkomende konijnenziektes zijn:

Oorontsteking en (oor)mijt

Mijten kunnen ziekte bij konijnen veroorzaken. Mijten zorgen voor veel jeuk bij je konijn. Je konijn zal last krijgen van kale plekken en korstjes, doordat je het in zijn vacht gaat krabben en bijten. Als je konijn last heeft van oormijt, zal het vaak schudden met zijn kop, zijn hoofd scheef houden en natuurlijk krabben aan de oren. Want mijten gaan jeuken! Oormijt kan behandelt worden met een verzachtende en ontstekingsremmende zalf of druppels. In geval van een oorontsteking toont je konijnen ook bovengenoemde symptomen, maar zal het ook tandenknarsen, doof worden, minder actief zijn, minder eetlust hebben en snel bewegende ogen hebben.

Een oorontsteking moet snel behandeld worden, zodat je dier volledig kan herstellen. Een te late behandeling kan voor blijvende doofheid zorgen. Wij raden aan om tijdig een consult bij de dierenarts te plannen.

Wormen

Een wormbesmetting is een veelvoorkomende ziekte bij knaagdieren. Vooral in de zomer kunnen konijnen last hebben van een wormbesmetting. Maak daarom wekelijks de kooi goed schoon en was groenten en fruit zorgvuldig, voordat je het aan je konijn geeft! Als je kleine witte wormpjes in de ontlasting ziet, kan dit betekenen dat je konijn last heeft van wormen. Ook vermagert je konijn, terwijl het een goede eetlust heeft. Met een ontwormingskuur kun je een wormbesmetting bij je konijn bestrijden. Een ontwormingsmiddel moet voor langere tijd toegediend worden aan je konijn.

Diarree en obstipatie (verstopping)

Een ziek konijn kan net zoals een mens last krijgen van diarree en obstipatie. Wanneer je konijn last heeft van diarree of obstipatie kan dit te wijten zijn aan het voedsel wat je konijn gegeten heeft. Bedorven voedsel, te droog voedsel, te veel groenvoer of een te snelle overgang naar ander voer kunnen aanleiding geven tot diarree of obstipatie. Parasieten, infecties en antibiotica kunnen ook diarree of obstipatie veroorzaken. Obstipatie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt bij konijnen als ze te weinig drinken. Bovendien kunnen losse haren zorgen voor obstipatie. Je konijn krijgt losse haren binnen als het zich wast, daarom is het belangrijk om voldoende hooi in de kooi te voorzien. Hooi bevat veel vezels en zal helpen wanneer je konijn last heeft van diarree. Vezels maakt de ontlasting van je konijn dikker, waardoor diarree vermindert wordt. Vermoed je dat je konijn last heeft van deze konijnenziekte? Neem dan contact op met je dierenarts. Lees ook ons artikel over diarree bij het konijn.

Tumoren

Oudere konijnen zijn gevoeliger voor tumoren. Pak je konijn regelmatig op en voel of je konijn last heeft van bobbeltjes. Een tumor is helaas niet te voorkomen en om je konijn niet te laten lijden is een vlotte opsporing en snelle actie belangrijk.

Problemen aan het gebit

Bij konijnen groeien tanden het hele leven door. Wanneer de voortanden van een konijn te lang worden, is dit vervelend en hinderlijk voor je konijn. Je zult zien dat je konijn harde snacks en korrels laat liggen. Denk je dat je konijn te lange voortanden heeft? Plan dan een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan de voortanden knippen. Een ander probleem dat aan het gebit kan optreden bij konijnen is de vorming van haakjes op de kiezen. Als een konijn hier last van heeft, zal je konijn minder eten en veel speeksel hebben. Neem ook in dit geval contact op met je dierenarts. Met de juiste snacks en knaagspeelgoed houd je het gebit van je konijn sterk en gezond en voorkom je de meeste problemen aan het gebit. 


Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS)

VHS wordt ook wel in het Engels Rabit Haemorrhagic Disease (RHD) genoemd. Deze konijnenziekte wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt je konijn tegen dit virus laten inenten. Mocht je konijn niet ingeënt zijn, dan zorgt een besmetting met het VHS-virus in de meeste gevallen voor een dodelijke afloop. De dierenarts kan bij een besmetting met het virus enkel aan symptoombestrijding doen. Hierbij worden de symptomen van je konijn vermindert en heeft je konijn minder pijn. Veelvoorkomende symptomen van een ziek konijn besmet met VHS zijn: verminderde tot geen eetlust, koorts, tandenknarsen (dit is een symptoom voor pijn), interne bloedingen en een bloedneus. 

Myxomatose

Een andere ziekte bij konijnen dat ontstaat door een virus is myxomatose. Dit virus verspreidt zich via muggen, vlooien en vliegen. Ook andere stekende insecten kunnen het virus bij zich dragen en je konijn besmetten. Nadat je konijn besmet is met het virus kan het 2 weken duren voordat je konijn symptomen heeft. De symptomen die na een besmetting met myxomatose ontstaat zijn:

  • Zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook kunnen deze gebieden warm aanvoelen.
  • Snotterigheid
  • Etter uit het oog
  • Andere verdikkingen/zwellingen van de huid
  • Een besmetting met myxomatose kan voorkomen worden door je konijn in te laten enten. 

Baarmoederkanker

Een van de meest voorkomende konijnenziektes bij vrouwelijke konijnen is baarmoederkanker. Zichtbare symptomen zijn bloed bij de urine, verminderde eetlust, lusteloosheid en bloederige vagina. Je konijn heeft daarnaast ook pijn en last van benauwdheid.

Encephalitozoon Cuniculi

Dit is een van de meeste besmettelijkste konijnenziektes die er bestaat. De symptomen die ontstaan zijn meestal van neurologische aard. Je konijn zal bijvoorbeeld zo nu en dan omvallen, een scheve kop vertonen, rondjes draaien, om de lengteas tollen, blaas- en nierproblemen hebben en de ogen van je konijn zullen snel heen en weer bewegen. Men noemt dit nystagmus. Ook kan je konijn last hebben van verlamming of ongecontroleerde bewegingen van de poten. Verder kan de oogbol van je konijn ontstoken zijn. E Cuniculi is een zeer besmettelijke ziekte en je konijn kan ook eenvoudig andere konijnen besmetten. Heb je meer konijnen? Plaats ze dan afzonderlijk van elkaar en probeer contact tussen de konijnen te voorkomen.

Geen van deze konijnenziektes is te voorkomen. Natuurlijk kun je met de juiste voeding, een goede en schone leefomgeving en voldoende beweging je konijntje zo gezond mogelijk oud laten worden!

Verharen konijn

Verhaart je konijn? Geen paniek! Konijnen krijgen in de periode van rui namelijk een nieuwe vacht. Wanneer je konijn ernstige haaruitval heeft, kan dit wel een gevolg zijn van een allergie, mijt of een schimmelinfectie. Je konijn maakt om de 3 tot 6 maanden een periode van rui door. In de periode van rui verharen konijnen en krijgen ze een nieuwe vacht. Van konijn tot konijn kan het verschillen hoe lang deze periode duurt. Konijnen kunnen bovendien last krijgen van kale plekken tijdens de rui. Dit verschilt ook weer per konijn, het ene konijn wordt helemaal kaal, terwijl het andere konijn nauwelijks last heeft van kale plekken. Wanneer je konijn verhaart is het belangrijk dat je je konijn goed borstelt met een zachte borstel. Als je je konijn niet goed borstelt, kan het zijn dat je konijn het haar inslikt, waardoor er obstipatie kan optreden. Zorg altijd voor voldoende water, zodat je konijn altijd kan drinken.