De anticonceptiepil heeft een belangrijke rol gespeeld bij de emancipatie van vrouwen. Door de pil kwam een veilige methode beschikbaar die seksualiteit en zwangerschap van elkaar loskoppelde. Met behulp van de pil kan betrouwbaar worden gepland wanneer je niet zwanger wilt worden. Maar wanneer je zeker weet dat je helemaal niet (meer) zwanger wilt worden, is de pil dan de beste methode?

Vanwege een verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt gebruik van de anticonceptiepil vanaf 35 jaar niet meer geadviseerd wanneer ook nog wordt gerookt. Ook wanneer je niet rookt kunnen er redenen zijn waarom je de pil liever niet meer wilt gebruiken, zoals geen maandelijkse onttrekkingsbloeding meer willen, er niet meer elke dag aan hoeven denken en geen hormoonschommelingen over de dag meer hebben.

Welke alternatieve anticonceptiemethode?

Wil je niet meer dagelijks de pil slikken of is het voor je gezondheid verstandiger dit niet meer te doen, dan zijn er een aantal mogelijkheden waarbij je langdurig niet meer bij anticonceptie stil hoeft te staan:

  • Sterilisatie. Is een betrouwbare vorm van anticonceptie die echter wel vrij definitief is.
  • Koperspiraal. Wordt in de baarmoeder gebracht en biedt vijf jaar bescherming tegen zwangerschap. De menstruatiecyclus wordt niet beïnvloed. Wel kunnen de menstruaties wat heviger zijn en langer duren.
  • Hormoonspiraal. Wordt in de baarmoeder gebracht en geeft gedurende vijf jaar het progestageen levonorgestrel af. De menstruatie kan na verloop van tijd minder worden en soms geheel uitblijven.
  • Anticonceptiestaafje. Wordt onderhuids ingebracht en geeft gedurende drie jaar het progestageen etonogestrel af. Bij vrouwen met overgewicht (BMI groter dan 25) moet het staafje na twee jaar worden vervangen. Ook bij deze methode kan de menstruatie na verloop van tijd minder worden en soms helemaal wegblijven.

Welke gezondheidsrisico's loop ik wanneer ik de pil blijf doorgebruiken?

De kans op ernstige bijwerkingen door de anticonceptiepil is zeer klein, ook wanneer je deze langdurig gebruikt. Het risico op het krijgen van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) vermindert door pilgebruik. De kans op het krijgen van borstkanker (mammacarcinoom) is slechts licht verhoogd, evenals de kans op baarmoederhalskanker. Gebruik van de pil geeft een licht verhoogd risico op trombose. De kans op hart- en vaatziekten is vooral groter bij rokende vrouwen boven de 35 jaar die de pil gebruiken. Bij deze laatste groep wordt het gebruik van de pil om gezondheidsredenen afgeraden.

Wanneer stoppen met anticonceptie?

Over het algemeen geldt het advies om anticonceptie te blijven gebruiken tot een jaar na de laatste menstruatie. Bij gebruik van de pil blijven er echter onttrekkingsbloedingen optreden. Het hormoonspiraaltje en het anticonceptiestaafje kunnen ook zorgen voor het uitblijven van de menstruatie, terwijl je nog niet in de overgang bent. Wanneer je deze anticonceptiemethoden gebruikt, is dus niet betrouwbaar vast te stellen of je in de overgang bent.